Tarta z musem czekoladowym

Tarta z musem czekoladowym 3

Tarta z delikatnym musem czekoladowym. Mus ma idealną konsystencję i pyszny, mocno czekoladowy smak. Polecam zrobić w formie z wyjmowanym dnem, bo spód jest dość twardy i kruszy się przy wyjmowaniu z normalnej formy.

Spód:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 220 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

Mus czekoladowy:

  • 150 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Dodatkowo:

  • garść orzechów włoskich

Tarta z musem czekoladowym

Masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować na jasną masę z cukrem pudrem. Dodać mąkę i sól i miksować do momentu powstawania większych okruchów. Ciasto zagnieść ręką w kształt kuli i odstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy o średnicy ok. 26 cm (najlepiej użyć formy z wyjmowanym dnem). Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

W czasie kiedy ciasto się chłodzi, przygotować mus czekoladowy. Masło rozpuścić w garnku z czekoladą (mleczną i gorzką). Odstawić do przestudzenia.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać cukier. Odstawić do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Żółtka zmiksować z kakao. Dodać masę czekoladową i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać pianę z białek (podzielić na dwie części i dodać na dwa razy) i delikatnie wymieszać łyżką.

Spód ciasta zalać przygotowanym musem. Na wierzchu ułożyć posiekane orzechy. Odstawić do lodówki. Podawać po kilku godzinach (jak masa stężeje).

Tarta z musem czekoladowym 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.