Tarta z delikatnym musem czekoladowym. Mus ma idealną konsystencję i pyszny, mocno czekoladowy smak. Polecam zrobić w formie z wyjmowanym dnem, bo spód jest dość twardy i kruszy się przy wyjmowaniu z normalnej formy.
Spód:
Mus czekoladowy:
Dodatkowo:
Masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować na jasną masę z cukrem pudrem. Dodać mąkę i sól i miksować do momentu powstawania większych okruchów. Ciasto zagnieść ręką w kształt kuli i odstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy o średnicy ok. 26 cm (najlepiej użyć formy z wyjmowanym dnem). Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi, przygotować mus czekoladowy. Masło rozpuścić w garnku z czekoladą (mleczną i gorzką). Odstawić do przestudzenia.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać cukier. Odstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Żółtka zmiksować z kakao. Dodać masę czekoladową i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać pianę z białek (podzielić na dwie części i dodać na dwa razy) i delikatnie wymieszać łyżką.
Spód ciasta zalać przygotowanym musem. Na wierzchu ułożyć posiekane orzechy. Odstawić do lodówki. Podawać po kilku godzinach (jak masa stężeje).