Tarta z łososiem i szpinakiem

tarta-z-lososiem-i-szpinakiem-3

To zdecydowanie moje smaki 🙂 Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się aby wypełnić kruchy spód.

Spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy
  • mąką do podsypywania

Masło pokroić na mniejsze kawałki i z podanych składników zagnieść ręką ciasto. Ciasto przykryć folią aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki.

Po tym czasie nagrzać piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć w formie wysmarowanej masłem. Na cieście ułożyć folię aluminiową oraz obciążenie (mogą to być specjalne kulki do tarty lub np. fasola). Piec 15 minut, a następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut.

(Czasem nie używam obciążenia i piekę ok. 20 minut. Jest wtedy jednak ryzyko że tarta nadmiernie urośnie.)

tarta-z-lososiem-i-szpinakiem

Farsz:

  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 100 g wędzonego łososia
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • 50 g drobno startego parmezanu
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu
  • łyżka oleju do smażenia

Szpinak podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (szpinaku nie trzeba wcześniej rozmrażać). W momencie kiedy szpinak się rozmrozi, dodać sól, wymieszać i smażyć aż do całkowitego odparowania wody.

Mascarpone wymieszać z jogurtem i większością parmezanu (ok. 15 g zostawić na posypanie wierzchu).

Na podpieczonym spodzie rozłożyć szpinak, a następnie łyżką wyłożyć 2/3 masy serowej. Delikatnie rozprowadzić łyżką. Masa jest dość gęstą. Na wierzchu ułożyć plastry łososia (delikatnie rwać je ręką na mniejsze kawałki). Całość przykryć pozostałą częścią masy serowej. Wierzch wyrównać łyżką i posypać parmezanem i lekko rozdrobnionym w ręku czerwonym pieprzem (jeśli akurat nie mamy, możemy użyć zwykłego mielonego, czarnego pieprzu).

Tartę piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C (aż będzie lekko zarumieniona). Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 5 minut aż farsz stężeje.

tarta-z-lososiem-i-szpinakiem-2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.