Delikatna tarta z owocami. Polecam szczególnie z malinami oraz truskawkami.
Spód:
Do mąki dodać zimne, pokrojone w kostkę masło, mleko, jajko, szczyptę soli oraz cukier. Składniki połączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i w tym czasie przygotować krem.
Krem i owoce:
Polewa:
Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji budyniu.
Ciepły krem wylać na spód tarty. Odstawić do wystudzenia.
Aby przygotować polewę należy zagrzać dżem w wodą. Odstawić do przestygnięcia.
Na przestudzonym kremie ułożyć pokrojone owoce. Całość polać polewą brzoskwiniową.