Tarta z jabłkami i bezą

Tarta z jabłkami i bezą 3

Tarta na kruchym spodzie, z jabłkami i lekko cytrynową bezą.

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Jabłka:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1/4 szklanki wody
  •  2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka bułki tartej

Beza:

  • 3 białka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

Tarta z jabłkami i bezą

Mąkę przesiać z cukrem pudrem.

Dodać zimne kawałki masła i sól.

Szybko posiekać nożem.

Na koniec dodać żółta i zagnieść na jednolite ciasto.

Ciasto owinąć folią i odstawić na około 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie.

Ciastem wyłożyć formę do tarty wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.

Przykryć folią i odstawić na kolejne 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto nakłuć równomiernie widelcem i podpiec przez około 15 minut w temp. 180°C.

Tarta z jabłkami i bezą 2

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

Przełożyć na patelnię.

Dodać wodę, cynamon, cukier i sok z cytryny.

Dusić na małym ogniu, aż jabłka wyraźnie zmiękną, ale się nie rozpadną.

Zestawić z palnika i wymieszać z bułką tartą.

Tarta z jabłkami i bezą 5

Białka z solą ubić na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru.

Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.

Jabłka wyłożyć na podpieczony spód.

Na wierzchu wyłożyć ubite białka.

Piec przez około 15 minut w temp. 180°C.

Następnie obniżyć temp. do 120°C i piec przez kolejne 20 minut.

Tarta z jabłkami i bezą 4

Źródło: http://ilovebake.pl/ (przepis lekko zmodyfikowany)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.