Tarta na kruchym spodzie, z jabłkami i lekko cytrynową bezą.
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
Jabłka:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka bułki tartej
Beza:
- 3 białka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
Mąkę przesiać z cukrem pudrem.
Dodać zimne kawałki masła i sól.
Szybko posiekać nożem.
Na koniec dodać żółta i zagnieść na jednolite ciasto.
Ciasto owinąć folią i odstawić na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie.
Ciastem wyłożyć formę do tarty wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Przykryć folią i odstawić na kolejne 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto nakłuć równomiernie widelcem i podpiec przez około 15 minut w temp. 180°C.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Przełożyć na patelnię.
Dodać wodę, cynamon, cukier i sok z cytryny.
Dusić na małym ogniu, aż jabłka wyraźnie zmiękną, ale się nie rozpadną.
Zestawić z palnika i wymieszać z bułką tartą.
Białka z solą ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.
Jabłka wyłożyć na podpieczony spód.
Na wierzchu wyłożyć ubite białka.
Piec przez około 15 minut w temp. 180°C.
Następnie obniżyć temp. do 120°C i piec przez kolejne 20 minut.
Źródło: http://ilovebake.pl/ (przepis lekko zmodyfikowany)