Tarta wiejska

Tarta z kiełbasą 2

Tarta na kruchym cieście z pieczarkami, cebulą, kiełbasą i kukurydzą. Z dodatkiem koperku i natki pietruszki. Bardzo sycąca. Tartę piekłam w formie o średnicy 26 cm.

Ciasto: przepis znajdziecie tutaj

Farsz:

  • 100 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g serka topionego (można użyć serka z ziołami)
  • 2 gałązki koperku
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 pieczarki
  • 1/3 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 150 g żółtego sera typu gouda
  • łyżka oleju
  • natka pietruszki do posypania

Ciasto przygotować zgodnie z podanym przepisem.

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Kiedy się zeszkli, dorzucić pieczarki. Smażyć przez chwilę do lekkiego zbrązowienia.

Tarta z kiełbasą

Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, topionym serem i posiekanym koperkiem. Kiełbasę pokroić w kostkę. Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

Na cieście ułożyć podsmażone pieczarki i cebulę, kiełbasę oraz kukurydzę. Całość zalać przygotowaną śmietaną i posypać serem. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.

Tarta z kiełbasą 3

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.