Tarta migdałowa z truskawkami

tarta migdałowa 2

Migdałowy spód, budyniowy krem oraz truskawki. Wierzch posypany słodkimi, podprażonymi płatkami migdałowymi.

Spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g płatków migdałów

Krem:

  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła

Wierzch:

  • 250 g truskawek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Płatki migdałowe drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami spodu. Zagnieść ręcznie. Wstawić na około pół godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Tartę wyjąć z lodówki. Wysmarować masłem formę. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę. Piec około 20 minut.

W czasie pieczenia można przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Wymieszać z 50 ml mleka oraz mąką. Pozostałą część mleka zagotować z masłem. Na gotujące się mleko wlać masę jajeczną. Dokładnie mieszać do uzyskania konsystencji budyniu.

Ciepły krem wyłożyć na przestudzony spód.

Po wystudzeniu na wierzch położyć pokrojone truskawki.

Na patelni rozpuścić miód z masłem. Dodać cukier trzcinowy. Chwilę podsmażyć i dodać płatki migdałowe. Trzymać na rozgrzanej patelni około 1 minuty. Posypać migdałami wierzch tarty.

Dodaj komentarz