Szybkie spaghetti drobiowe

Spaghetti drobiowe 2

Pomysł na szybki obiad. Bardzo lubię spaghetti w różnych wydaniach. Poniżej przedstawiam jedną z jego najprostszych wersji. Zawsze dodaję dużo świeżych ziół i czosnku. Jeśli jednak akurat nie macie, można użyć suszonych ziół i czosnku granulowanego. Przepis na około 4-5 porcji.

Sos:

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • garść liści świeżej bazylii
  • garść liści świeżego oregano
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • makaron do spaghetti (na 4-5 porcji) + sól do wody do gotowania
  • starty parmezan (ok. 90 g)
  • kilka liści świeżej bazylii

Mięso z kurczaka oczyścić i zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać zmielone mięso, sól, suszone oregano i wyciśnięty czosnek. Całość zamieszać i smażyć ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając (aż mięso będzie usmażone ze wszystkich stron). Dodać przecier pomidorowy. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Mieszać co kilka minut. Na koniec dodać drobno posiekane świeże zioła.

Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na talerze wykładać makaron, sos, utarty parmezan oraz pokrojoną bazylię.

Spaghetti drobiowe

Dodaj komentarz