Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Moje ulubione ciasto, czyli szarlotka. Tym razem w wersji z delikatną bezą.

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego (8 g)

Beza:

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka bułki tartej

Szarlotka z bezą 2

Ciasto:

Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami.

Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na około pół godziny.

Jabłka:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem waniliowym i bułką tartą.

Beza:

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.

Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać go powoli, partiami, ciągle miksując.

Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze przez chwilę.

Szarlotka z bezą 3

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części (3/4 i 1/4).

Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Forma powinna mieć wymiary ok. 30 x 25 cm.

Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Na ciasto wyłożyć jabłka, a następnie ubitą pianę.

Na całość zetrzeć pozostałą część ciasta.

Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.