Szakszuka z fetą i bazylią

Szakszuka z fetą i bazylią 2

Szakszukę odkryłam dość niedawno i od tamtej pory jem ją bardzo często. Pyszne, proste danie, które można urozmaicać na wiele sposobów. Tym razem prezentuję Wam wersję z fetą i bazylią.

Przepis na klasyczną szakszukę z kminem rzymskim (kuminem) możecie znaleźć tutaj.

Składniki na 1 porcję

  • 2 jajka
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki lub 2 duże, świeże pomidory
  • szczypta soli
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 gruby plaster fety
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • kilka liści świeżej bazylii
  • olej do smażenia

Szakszuka z fetą i bazylią

Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć, obrać ze skóry i drobno pokroić.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Dodać wyciśnięty czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli.

Na patelnię dodać drobno pokrojone świeże pomidory lub krojone pomidory z puszki. Doprawić solą, oregano i zamieszać. Smażyć kilka minut na średnim ogniu.

Na patelnię rozbić dwa jajka. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Co jakiś czas podnosić pokrywkę i sprawdzać czy jajka się ścięły. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną fetę.

Gotowe danie posypać drobno posiekaną bazylią.

Najłatwiej jeść je prosto z patelni, z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Szakszuka z fetą i bazylią 3

2 komentarze

  1. Marta Langier

    Smakowite danie 🙂

  2. Pysznie wygląda 🙂

Dodaj komentarz