Szakszukę odkryłam dość niedawno i od tamtej pory jem ją bardzo często. Pyszne, proste danie, które można urozmaicać na wiele sposobów. Tym razem prezentuję Wam wersję z fetą i bazylią.
Przepis na klasyczną szakszukę z kminem rzymskim (kuminem) możecie znaleźć tutaj.
Składniki na 1 porcję
Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je najpierw sparzyć, obrać ze skóry i drobno pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Dodać wyciśnięty czosnek. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli.
Na patelnię dodać drobno pokrojone świeże pomidory lub krojone pomidory z puszki. Doprawić solą, oregano i zamieszać. Smażyć kilka minut na średnim ogniu.
Na patelnię rozbić dwa jajka. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Co jakiś czas podnosić pokrywkę i sprawdzać czy jajka się ścięły. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną fetę.
Gotowe danie posypać drobno posiekaną bazylią.
Najłatwiej jeść je prosto z patelni, z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Smakowite danie 🙂
Pysznie wygląda 🙂