Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka z kapusty pekinskiej i marchewki

Surówka, którą często podaję do obiadu. Jest bardzo prosta i składa się tylko z kilku składników. Najlepiej przygotować ją co najmniej pół godziny przed podaniem i przechowywać w lodówce.

Składniki:

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 średnia marchewka
  • pęczek koperku
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Kapustę drobno posiekać w poprzek. Zostawić biały głąb. Cebulę pokroić w jak najdrobniejszą kostkę. Wymieszać z kapustą, posolić i odstawić na ok. 15 minut.

Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do surówki.

W szklance wymieszać majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek, miód i ocet. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać łyżką.

Koperek drobno posiekać i dodać do surówki. Całość zalać przygotowanym sosem i wymieszać.

Odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

Surówka z kapusty pekinskiej i marchewki 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.