Surówka z kapusty (jak u „Chińczyka”)

Najprostsza surówka z białej kapusty, w zalewie z octu i oleju.

Składniki:

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1 mała cebula
  • 50 ml octu spirytusowego
  • 50 ml wody
  • 35 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Z kapusty wykroić głąb i posiekać ją jak najdrobniej.

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.

Warzywa wymieszać w dużej misce.

Składniki zalewy (ocet, olej, wodę, cukier i sól) wymieszać w małym garnku i zagotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.

Odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie zalać surówkę.

Gotową surówkę odstawić w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w misce przykrytej folią spożywczą na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Jeden komentarz

  1. Bardzo dobra surówka. Weszła na stałe do menu

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.