Najprostsza surówka z białej kapusty, w zalewie z octu i oleju.
Składniki:
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 1 duża marchew
- 1 mała cebula
- 50 ml octu spirytusowego
- 50 ml wody
- 35 g cukru
- 50 ml oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Z kapusty wykroić głąb i posiekać ją jak najdrobniej.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
Warzywa wymieszać w dużej misce.
Składniki zalewy (ocet, olej, wodę, cukier i sól) wymieszać w małym garnku i zagotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
Odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie zalać surówkę.
Gotową surówkę odstawić w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w misce przykrytej folią spożywczą na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Bardzo dobra surówka. Weszła na stałe do menu