Zauważyłam, że często szukacie przepisów na surówkę do obiadu. Dużym zainteresowaniem cieszą się przepisy na surówkę z kapusty pekińskiej oraz coleslaw. Postanowiłam zaprezentować kolejną obiadową klasykę – surówkę z czerwonej kapusty 🙂
Składniki:
- 1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty
- 1 mała cebula
- 1 średnia marchewka
- 1 jabłko
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon)
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Kapustę drobno poszatkować. Zostawić głąb. Do kapusty dodać sól i olej, wymieszać i zostawić na ok. 15 minut.
Obrane jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Jogurt wymieszać z majonezem, octem, musztardą, miodem i pieprzem.
Kapustę wymieszać z jabłkiem, cebulą i marchewką. Dodać sos majonezowy i wszystko dokładnie wymieszać.
Kapustę odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny przez podaniem.
Od teraz zagości surówka z czerwonej kapusty u mnie. Dziękuję za przepis . Smakowała u mnie wszystkim domownikom
Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂 To jedna z moich ulubionych surówek 🙂
Kapusta czerwona to chyba moja ulubiona surówka 🙂 mniam
Uwielbiam czerwoną kapustkę. 🙂 Pycha 🙂
Ja też 🙂