Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Zauważyłam, że często szukacie przepisów na surówkę do obiadu. Dużym zainteresowaniem cieszą się przepisy na surówkę z kapusty pekińskiej oraz coleslaw. Postanowiłam zaprezentować kolejną obiadową klasykę – surówkę z czerwonej kapusty 🙂

Składniki:

  • 1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon)
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Kapustę drobno poszatkować. Zostawić głąb. Do kapusty dodać sól i olej, wymieszać i zostawić na ok. 15 minut.

Obrane jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Jogurt wymieszać z majonezem, octem, musztardą, miodem i pieprzem.

Kapustę wymieszać z jabłkiem, cebulą i marchewką. Dodać sos majonezowy i wszystko dokładnie wymieszać.

Kapustę odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny przez podaniem.

Surówka z czerwonej kapusty 2

3 komentarze

  1. Kapusta czerwona to chyba moja ulubiona surówka 🙂 mniam

  2. Uwielbiam czerwoną kapustkę. 🙂 Pycha 🙂

Dodaj komentarz