Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Surówka z czerwonej kapusty II

Kolejna wersja surówki z czerwonej kapusty. Tym razem w wersji lekko zblanszowanej nad parą, z dodatkiem jabłka, marchewki i jogurtu.

Inny przepis na surówkę z czerwonej kapusty możecie znaleźć tutaj.

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mała marchewka
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

Kapustę drobno posiekać. W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę wrzucić na durszlak i umieścić nad gotującą się wodą. Przykryć pokrywką. Trzymać nad parą ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Kapustę przełożyć do miski. Dodać sól, olej i odstawić do ostygnięcia.

Marchewkę i jabłko obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekać.

Do ostudzonej kapusty dodać jabłko, marchew, cebulę, jogurt i ocet. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Surówka z czerwonej kapusty II 2

Jeden komentarz

  1. Bardzo lubię czerwoną kapustkę w każdym wydaniu. 🙂 Pycha!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.