Kolejna wersja surówki z czerwonej kapusty. Tym razem w wersji lekko zblanszowanej nad parą, z dodatkiem jabłka, marchewki i jogurtu.
Inny przepis na surówkę z czerwonej kapusty możecie znaleźć tutaj.
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 duże jabłko
- 1/2 małej cebuli
- 1 mała marchewka
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki octu winnego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
Kapustę drobno posiekać. W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę wrzucić na durszlak i umieścić nad gotującą się wodą. Przykryć pokrywką. Trzymać nad parą ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Kapustę przełożyć do miski. Dodać sól, olej i odstawić do ostygnięcia.
Marchewkę i jabłko obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekać.
Do ostudzonej kapusty dodać jabłko, marchew, cebulę, jogurt i ocet. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Bardzo lubię czerwoną kapustkę w każdym wydaniu. 🙂 Pycha!