Surówka z białej kapusty z sosem jogurtowo-majonezowym

Surówka z kapusty

Surówki z białej kapusty należą do moich ulubionych dodatków do obiadu. Łatwe do przygotowania, pasują do niemal wszystkiego. Tym razem prezentuję wersję z sosem jogurtowo-majonezowym.

Składniki:

  • 1/2 główki małej kapusty
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 marchew
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku

Kapustę drobno pokroić.

Przesypać do miski i zalać olejem i solą.

Dokładnie wymieszać i odstawić na na około 15 minut.

Marchew obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ogórka obrać i pokroić w kostkę.

Paprykę pokroić w drobną kostkę.

Do kapusty dodać marchew, ogórka, paprykę, kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki.

Majonez wymieszać z jogurtem, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku.

Surówkę zalać przygotowanym sosem.

Całość dokładnie wymieszać.

Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz