Surówki z białej kapusty należą do moich ulubionych dodatków do obiadu. Łatwe do przygotowania, pasują do niemal wszystkiego. Tym razem prezentuję wersję z sosem jogurtowo-majonezowym.
Składniki:
- 1/2 główki małej kapusty
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 ogórka
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
- 1 marchew
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku
Kapustę drobno pokroić.
Przesypać do miski i zalać olejem i solą.
Dokładnie wymieszać i odstawić na na około 15 minut.
Marchew obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Do kapusty dodać marchew, ogórka, paprykę, kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki.
Majonez wymieszać z jogurtem, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Surówkę zalać przygotowanym sosem.
Całość dokładnie wymieszać.
Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.