Surówka coleslaw

Coleslaw 2

Przepis na tę surówkę podawałam już przy okazji przepisu na kurczaka w płatkach kukurydzianych, ale jest ona tak wspaniała i uniwersalna, że myślę że zasługuje na osobny wpis 🙂 Świetny dodatek do obiadów. Proporcje na sos są idealne, jedynie sól daję do smaku.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 małe cebule
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • pół szklanki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Kapustę i cebulę dokładnie posiekać. Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Wszystko dokładnie wymieszać.

Cukier puder zmieszać z majonezem, musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Surówkę polać przygotowanym sosem, wymieszać i odstawić do lodówki.

1 komentarz

  1. Pingback: Kotlety ziemniaczane z groszkiem | Bullio

Dodaj komentarz