Stripsy z kurczaka

Smażone stripsy z piersi kurczaka.

Składniki:

  • 350 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić wzdłuż na średniej grubości paski.

Na głębokim talerzu wymieszać jedną łyżeczkę papryki z czosnkiem, szczyptą soli i curry.

Kurczaka obtoczyć ze wszystkich stron w powstałej mieszance przypraw, a następnie przełożyć do miseczki i polać olejem.

Całość dokładnie wymieszać, tak aby olej pokrył dokładnie paski kurczaka.

Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Szklankę mąki zmiksować ze szczyptą soli, pieprzu, łyżeczką słodkiej papryki, jajkiem i mlekiem.

Powstałą masę (o konsystencji nieco gęstszej od ciasta naleśnikowego) wylać na kurczaka i dokładnie wymieszać.

Odstawić do lodówki na kolejną godzinę.

Na głęboki talerz wysypać 1/3 szklanki mąki.

Obtaczać w niej ze wszystkich stron paski kurczaka.

Przygotowanego kurczaka smażyć na patelni z dwóch stron na rozgrzanym, głębokim oleju.

Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Proponuję podawać z frytkami i surówką coleslaw (przepis TUTAJ).

4 komentarze

  1. Pyszny dodatek do obiadu. Klasyka, która nigdy się nie nudzi.

  2. Wyglądają bardzo apetycznie, zachęcają do spróbowania. 🙂

  3. Nigdy sama nie robiłam stripsów. Będę musiała spróbować

  4. Dawno nie robiłam. Dzieci je uwielbiają

Skomentuj Olga Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.