Smażone stripsy z piersi kurczaka.
Składniki:
- 350 g mięsa z piersi kurczaka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżka oleju
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szczypty soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić wzdłuż na średniej grubości paski.
Na głębokim talerzu wymieszać jedną łyżeczkę papryki z czosnkiem, szczyptą soli i curry.
Kurczaka obtoczyć ze wszystkich stron w powstałej mieszance przypraw, a następnie przełożyć do miseczki i polać olejem.
Całość dokładnie wymieszać, tak aby olej pokrył dokładnie paski kurczaka.
Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Szklankę mąki zmiksować ze szczyptą soli, pieprzu, łyżeczką słodkiej papryki, jajkiem i mlekiem.
Powstałą masę (o konsystencji nieco gęstszej od ciasta naleśnikowego) wylać na kurczaka i dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na kolejną godzinę.
Na głęboki talerz wysypać 1/3 szklanki mąki.
Obtaczać w niej ze wszystkich stron paski kurczaka.
Przygotowanego kurczaka smażyć na patelni z dwóch stron na rozgrzanym, głębokim oleju.
Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Proponuję podawać z frytkami i surówką coleslaw (przepis TUTAJ).
Pyszny dodatek do obiadu. Klasyka, która nigdy się nie nudzi.
Wyglądają bardzo apetycznie, zachęcają do spróbowania. 🙂
Nigdy sama nie robiłam stripsów. Będę musiała spróbować
Dawno nie robiłam. Dzieci je uwielbiają