Domowy fast food – paski kurczaka obtoczone w cieście naleśnikowym z przyprawami i płatkach kukurydzianych. Stripsy najlepiej smakują oczywiście z frytkami 🙂
Składniki:
- ok. 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ok. 3 szklanek płatków kukurydzianych
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Mięso z kurczaka oczyścić i pociąć na podłużne paski (wzdłuż włókien).
Mleko zmiksować z jajkiem i mąką.
Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.
Płatki włożyć do torebki foliowej i rozdrobnić przy pomocy wałka.
Kawałki kurczaka zanurzyć w cieście naleśnikowym.
Następnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych.
Kurczaka przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Polać olejem.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. W czasie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Mniam! Lubimy takie mięsko 🙂