Stripsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Stripsy w płatkach kukurydzianych

Domowy fast food – paski kurczaka obtoczone w cieście naleśnikowym z przyprawami i płatkach kukurydzianych. Stripsy najlepiej smakują oczywiście z frytkami 🙂

Składniki:

  • ok. 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ok. 3 szklanek płatków kukurydzianych
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Stripsy w płatkach kukurydzianych 3

Mięso z kurczaka oczyścić i pociąć na podłużne paski (wzdłuż włókien).

Mleko zmiksować z jajkiem i mąką.

Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.

Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.

Stripsy w płatkach kukurydzianych 4

Płatki włożyć do torebki foliowej i rozdrobnić przy pomocy wałka.

Kawałki kurczaka zanurzyć w cieście naleśnikowym.

Następnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych.

Kurczaka przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Polać olejem.

Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. W czasie pieczenia obrócić na drugą stronę.

Stripsy w płatkach kukurydzianych 2

1 komentarz

  1. Mniam! Lubimy takie mięsko 🙂

Dodaj komentarz