Sosy do pizzy (pomidorowy i czosnkowy)

Sos do pizzy

Wiem, że dla niektórych to profanacja, ale czasem lubię zjeść pizzę z sosem 😉

Sosy wykorzystuję głównie w przypadku pizzy z dodatkiem mięsa i pieczarek.

Jako sos pomidorowy używam nadmiaru sosu, jaki zostaje mi po przygotowywaniu sosu na pizzę.

Przepis na ciasto i sos znajdziecie tutaj. Z przepisu na sos pomidorowy uzyskacie ilość wystarczającą do wysmarowania 4 średnich pizz oraz stanowiącą dodatkowy sos do polewania.

Sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów w puszce (pokrojonych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki cukru
  • kilka listków świeżej bazylii (można pominąć)
  • 1 łyżka oliwy

Pomidory przelać do garnka wraz z przyprawami, oliwą oraz wyciśniętym czosnkiem. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zagęścić.

Najlepiej użyć dość wysokiego garnka, bo sos będzie chlapał podczas gotowania.

Na koniec całość zblendować i dodać drobno posiekane liście bazylii.

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki

Śmietanę wymieszać z majonezem i wyciśniętymi ząbkami czosnku.

Dodać resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

W razie potrzeby doprawić.

Dodaj komentarz