Sos holenderski

jajka-po-florencku

Klasyka – przepyszny maślany sos z żółtkami i cytryną. Idealny dodatek do jajek w koszulkach. Sos jest puszysty i gęsty.

Przepis na wspaniałe śniadanie z tym sosem znajdziecie tutaj: jajka po florencku.

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

UWAGA: żółtka powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło rozpuścić.

Na parze mikserem ubić żółtka z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem („na parze”, czyli w dużym garnku zagotować wodę, żółtka przelać do mniejszego garnka postawionego nad dużym garnkiem, tak aby dno mniejszego znajdowało się tuż nad powierzchnią wody).

Powoli dodawać rozpuszczone masło i nadal miksować, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Sos holenderski

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.