Sos cytrynowo-bazyliowy do ryby

Sos cytrynowo-bazyliowy do ryby

Bardzo aromatyczny, cytrynowo-bazyliowy, maślany sos, który idealnie sprawdza się jako dodatek do ryby.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 żółtko jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść liści bazylii
  • szczypta suszonej kurkumy

Śmietanę wymieszać widelcem z żółtkiem jaja.

Bazylię drobno posiekać.

Masło rozpuścić w małym garnku. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki.

Dodać szklankę wody, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos się zagęści.

Dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem, bazylię, kurkumę i sok z cytryny.

Gotować jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając (nie zagotowywać).

Sos podawać na ciepło.

Sos cytrynowo-bazyliowy do ryby 2

Źródło: www.uwielbiamgotowac.com (wersja zmodyfikowana)

Dodaj komentarz