Bardzo aromatyczny, cytrynowo-bazyliowy, maślany sos, który idealnie sprawdza się jako dodatek do ryby.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 żółtko jaja
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- sok z 1/2 cytryny
- garść liści bazylii
- szczypta suszonej kurkumy
Śmietanę wymieszać widelcem z żółtkiem jaja.
Bazylię drobno posiekać.
Masło rozpuścić w małym garnku. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki.
Dodać szklankę wody, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos się zagęści.
Dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem, bazylię, kurkumę i sok z cytryny.
Gotować jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając (nie zagotowywać).
Sos podawać na ciepło.
Źródło: www.uwielbiamgotowac.com (wersja zmodyfikowana)