Socca

Socca 3

Socca to cienki, lekko chrupiący placek z mąki z ciecierzycy. Można jeść z ulubionymi pastami czy po prostu jako przekąskę do pochrupania. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu.

Soccę piekłam w formie o średnicy 28 cm.

Przepis znalazłam w książce „Nowa Jadłonomia” Marty Dymek. Bardzo polecam, jeśli jeszcze nie macie 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka i 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (można użyć innych przypraw)
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • Oliwa z oliwek do wysmarowania formy i polania
  • Suszone oregano do posypania

Mąkę wymieszać łyżką z wodą, oliwą, solą i kminem rzymskim.

Odstawić na ok. 1 godzinę, tak aby mąka odpowiednio nasiąkła, a ciasto zgęstniało.

Socca

Piekarnik nagrzać do temp. 220°C .

Do dobrze nagrzanego piekarnika wstawić formę wysmarowaną oliwą.

Trzymać w piekarniku przez około 5 minut, aby forma się nagrzała.

Nagrzaną formę wyjąć z piekarnika i przelać na nią ciasto.

Wstawić ponownie na ok. 22 minuty.

Brzegi powinny w tym czasie mocno się zrumienić.

Gotowy placek można jeść od razu na ciepło.

Ja swój polałam dodatkowo oliwą z oliwek i posypałam suszonym oregano.

Socca 4

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.