Socca to cienki, lekko chrupiący placek z mąki z ciecierzycy. Można jeść z ulubionymi pastami czy po prostu jako przekąskę do pochrupania. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu.
Soccę piekłam w formie o średnicy 28 cm.
Przepis znalazłam w książce „Nowa Jadłonomia” Marty Dymek. Bardzo polecam, jeśli jeszcze nie macie 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka i 2 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (można użyć innych przypraw)
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- Oliwa z oliwek do wysmarowania formy i polania
- Suszone oregano do posypania
Mąkę wymieszać łyżką z wodą, oliwą, solą i kminem rzymskim.
Odstawić na ok. 1 godzinę, tak aby mąka odpowiednio nasiąkła, a ciasto zgęstniało.
Piekarnik nagrzać do temp. 220°C .
Do dobrze nagrzanego piekarnika wstawić formę wysmarowaną oliwą.
Trzymać w piekarniku przez około 5 minut, aby forma się nagrzała.
Nagrzaną formę wyjąć z piekarnika i przelać na nią ciasto.
Wstawić ponownie na ok. 22 minuty.
Brzegi powinny w tym czasie mocno się zrumienić.
Gotowy placek można jeść od razu na ciepło.
Ja swój polałam dodatkowo oliwą z oliwek i posypałam suszonym oregano.