Proste danie obiadowe. Gęsty sos pieczarkowo-koperkowy. Proponuję podawać z makaronem lun kopytkami. Z przepisu wychodzą dwie porcje obiadowe.
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 5 dużych plastrów wędliny z indyka
- 200 g śmietany 18%
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- pęczek koperku
- olej do smażenia
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wędlinę pokroić w cienkie, długie plastry.
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę. Następnie dodać wędlinę. Również podsmażyć. Dodać pieczarki i smażyć, co jakiś czas mieszając, do momentu odparowania wody. Dodać sól i pieprz i zamieszać.
Na patelnię dodać śmietanę oraz suszony estragon. Całość smażyć na małym ogniu jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać drobno posiekany koperek. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Podawać z makaronem lub kopytkami.