Śmietanowy sos pieczarkowo-koperkowy

Sos pieczarkowo-koperkowy 2

Proste danie obiadowe. Gęsty sos pieczarkowo-koperkowy. Proponuję podawać z makaronem lun kopytkami. Z przepisu wychodzą dwie porcje obiadowe.

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 5 dużych plastrów wędliny z indyka
  • 200 g śmietany 18%
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • pęczek koperku
  • olej do smażenia

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wędlinę pokroić w cienkie, długie plastry.

Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę. Następnie dodać wędlinę. Również podsmażyć. Dodać pieczarki i smażyć, co jakiś czas mieszając, do momentu odparowania wody. Dodać sól i pieprz i zamieszać.

Na patelnię dodać śmietanę oraz suszony estragon. Całość smażyć na małym ogniu jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać drobno posiekany koperek. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Podawać z makaronem lub kopytkami.

Sos pieczarkowo-koperkowy 3

Dodaj komentarz