Śledzie pod pierzynką

Warstwowa sałatka śledziowa.

Składniki:

  • 300 g solonych śledzi + mleko do namoczenia
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 średnie buraki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 jajka na twardo
  • 7 łyżek majonezu
  • 100 g żółtego sera
  • świeżo mielony pieprz
  • sól (do gotowania buraków i ziemniaków)

Śledzie zalać zimnym mlekiem.

Moczyć je przez kilka godzin w lodówce.

Ziemniaki i buraki ugotować (w oddzielnych garnkach) w łupinach do miękkości w osolonej wodzie.

Ostudzić i obrać.

Śledzie dokładnie osuszyć na durszlaku, a następnie przy pomocy papierowych ręczników.

Ziemniaki i śledzie pokroić w dość drobną kostkę.

Cebulę i ogórki pokroić w drobniejszą kostkę.

Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Jajka i ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Na dnie miski (najlepiej przezroczystej) ułożyć śledzie, a na nie cebulę.

Wyłożyć dwie łyżki majonezu i rozprowadzić równomiernie.

Posypać pieprzem.

W kolejnej warstwie wyłożyć ogórki, a na nie ziemniaki.

Ponownie wyłożyć dwie łyżki majonezu i rozprowadzić równomiernie oraz ponownie posypać pieprzem.

Wyłożyć buraki, a na nie jedną łyżkę majonezu.

Następnie wyłożyć jajka, a na nie dwie łyżki majonezu.

Całość posypać startym serem i posypać pieprzem.

3 komentarze

  1. Ulubiona sałatka śledziowa w moim domu. Polecam ją również. 🙂

  2. Pierwszy raz robiłam ją na nowy rok, jest pyszna. 🙂

  3. Przy okazji będę musiała spróbować Nigdy takich nie robiam

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*