Warstwowa sałatka śledziowa.
Składniki:
- 300 g solonych śledzi + mleko do namoczenia
- 1 duża cebula
- 3 średnie ziemniaki
- 3 średnie buraki
- 3 ogórki konserwowe
- 3 jajka na twardo
- 7 łyżek majonezu
- 100 g żółtego sera
- świeżo mielony pieprz
- sól (do gotowania buraków i ziemniaków)
Śledzie zalać zimnym mlekiem.
Moczyć je przez kilka godzin w lodówce.
Ziemniaki i buraki ugotować (w oddzielnych garnkach) w łupinach do miękkości w osolonej wodzie.
Ostudzić i obrać.
Śledzie dokładnie osuszyć na durszlaku, a następnie przy pomocy papierowych ręczników.
Ziemniaki i śledzie pokroić w dość drobną kostkę.
Cebulę i ogórki pokroić w drobniejszą kostkę.
Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka i ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Na dnie miski (najlepiej przezroczystej) ułożyć śledzie, a na nie cebulę.
Wyłożyć dwie łyżki majonezu i rozprowadzić równomiernie.
Posypać pieprzem.
W kolejnej warstwie wyłożyć ogórki, a na nie ziemniaki.
Ponownie wyłożyć dwie łyżki majonezu i rozprowadzić równomiernie oraz ponownie posypać pieprzem.
Wyłożyć buraki, a na nie jedną łyżkę majonezu.
Następnie wyłożyć jajka, a na nie dwie łyżki majonezu.
Całość posypać startym serem i posypać pieprzem.
Ulubiona sałatka śledziowa w moim domu. Polecam ją również. 🙂
Pierwszy raz robiłam ją na nowy rok, jest pyszna. 🙂
Przy okazji będę musiała spróbować Nigdy takich nie robiam