Sernikobrownie pomarańczowe

sernikobrownie-pomaranczowe

Połączenie brownie i sernika. Jest to modyfikacja wcześniejszego przepisu na brownie z serem i truskawkami (przepis znajdziecie tutaj). Dodatek skórki pomarańczowej i powideł śliwkowych dodaje świątecznego charakteru. Pamiętajcie, żeby wybrać dobrej jakości twaróg sernikowy (bez dodatku cukru) lub najlepiej samodzielnie go zmielić. Zazwyczaj piekę brownie z gorzkiej czekolady, ale w tym przypadku bardziej pasowała mi mleczna 🙂

Spód brownie:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 120 g mąki pszennej

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego do serników lub trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu
  • 150 g mleka skondensowanego słodzonego (z tubki)
  • 2 jajka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

sernikobrownie-pomaranczowe-3

Czekoladę rozpuścić z masłem i kakao na małym palniku. Odstawić do przestudzenia. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę. Wymieszać z czekoladą. Na koniec dodać mąkę i mieszać na niskich obrotach miksera do czasu połączenia składników.

Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia – 15 minut, w temperaturze 170°C. Użyłam formy o wymiarach 30 x 25 cm. W czasie kiedy brownie będzie się piekło, należy przygotować ser.

Ser wymieszać na niskich obrotach z mlekiem skondensowanym i jajkami (dodawać stopniowo). Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz wyciśnięty sok i całość zamieszać.

Powidła podgrzać na małym palniku do momentu uzyskania nieco rzadszej konsystencji.

Masę serową wylać na podpieczony spód brownie. Na wierzch nakładać łyżeczką podgrzane powidła i patyczkiem rozprowadzać po całej powierzchni sernika (powidła będą się zapadać w serze).

Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160°C i piec 35 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku jeszcze przez około 15 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki.

sernikobrownie-pomaranczowe-2

1 komentarz

  1. Rewelacyjny serniczek. 🙂

Dodaj komentarz