Sernik z nutą orzechową

Sernik z nutą orzechowo-kajmakową 4

Sernik z polewą kajmakową i masłem orzechowym. Masę serową stanowi mieszanka twarogu i mascarpone, której ostatnio coraz częściej używam do pieczenia serników (ciasto jest wtedy bardziej aksamitne).

Jeśli używacie gotowego twarogu do serników, zwróćcie uwagę żeby był odpowiedniej jakości (zwarty, bez dodatków smakowych).

Spód:

  • 220 g ciastek owsianych
  • 100 g masła
  • 2 łyżki masła orzechowego

Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników
  • 500 g sera mascarpone
  • 4 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki masła orzechowego


Polewa kajmakowa:

  • 230 g masy kajmakowej o smaku orzechowym
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy
  • 3/4 szklanki drobno posiekanych migdałów

Sernik z nutą orzechowo-kajmakową 3

Spód: Ciastka rozdrobnić w malakserze. Wymieszać łyżką z roztopionym masłem i masłem orzechowym. Powstałą masą wyłożyć wysmarowaną masłem, okrągła formę (o średnicy około 27 cm). Wstawić do lodówki.

Masa serowa: Twaróg i ser mascarpone wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodawać jajka i cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany spód.

Ciasto piec w kąpieli wodnej (pod formą ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody). Piec 15 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem), następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze ok. 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić sernik na jeszcze ok. 15 minut.

Polewa kajmakowa: Masę kajmakową wymieszać łyżką z masłem i podgrzać przez chwilę na małym ogniu. Zimny sernik polać przygotowaną polewą i ozdobić posiekanymi migdałami.

Sernik przechowywać w lodówce. Schłodzić co najmniej kilka godzin przed podaniem.

Sernik z nutą orzechowo-kajmakową

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.