Sernik z musem malinowym

Sernik z musem

Sernik na czekoladowym spodzie, pieczony w kąpieli wodnej. Wygląda efektownie ze względu na wzory na wierzchu. Do sporządzenia musu można użyć również truskawek.

Przepis widziałam na kilku blogach. Mój jest jak zwykle lekką modyfikacją. Dodaję mniej cukru, a spód jest trochę grubszy i bardziej czekoladowy.

Użyłam okrągłej formy o średnicy 28 cm. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Mus malinowy:

  • 100 g malin
  • cukier do smaku (około 1 łyżki)

Czekoladowy spód:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego
  • 500 g sera mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Maliny (świeże lub mrożone) zblendować z cukrem.

Połamaną w kostki czekoladę rozpuścić a następnie odstawić do przestygnięcia. Utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać jedno ubite wcześniej jajko (ważne aby było w temperaturze pokojowej). Miksować chwilę, po czym dodać mąkę a na koniec roztopioną czekoladę. Wszystko delikatnie miksować (na niższych obrotach). Formę wysmarować masłem. Masę czekoladową wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec około 6 minut.

Ser twarogowy zmiksować z serem mascarpone na niższych obrotach aż masa będzie gładka. Dodać mąkę a następnie stopniowo cukier oraz jajka. Na koniec zmiksować ze śmietaną 36% oraz esencją waniliową.

Masę serową nałożyć na podpieczony spód czekoladowy. Następnie małą łyżeczką wyłożyć mus malinowy i za pomocą wykałaczki rozprowadzić go w fantazyjne wzory (wbić wykałaczkę w mus i zakreślać kółka).

Sernik z musem 2

Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wstawić formę wypełnioną gorącą wodą – około 1,5 litra) – 15 minut w temperaturze 175°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik jeszcze na 15 minut zamknięty, a następnie uchylić drzwiczki i odczekać kolejne 15 minut. Sernik po wyjęciu zostawić do ostygnięcia, następnie zdjąć dno oraz obręcz formy i wstawić sernik na kilka godzin do lodówki.

Sernik z  musem 3

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.