Sernik z kajmakiem na migdałowym spodzie brownie

sernik z kajmakiem

Sernik z twarogu i sera mascarpone. Spód stanowi mocno czekoladowe brownie z migdałami. Warstwa kajmakowa jest bardzo słodka, dlatego do sera dodaję mało cukru. Sernik jest bardzo efektowny i wyróżnia się oryginalnym smakiem.

Spód brownie:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2  jajka
  • 70 g posiekanych płatków migdałowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g sera twarogowego, trzykrotnie mielonego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wierzch:

  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka (510 g) gotowej masy kajmakowej
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych

Piekarnik nagrzać do 175°C. Czekoladę połamać na cząstki. Włożyć do garnka. Dodać pokrojone na mniejsze części masło. Roztopić na małym ogniu, ciągle mieszając. Lekko przestudzić. Płatki migdałowe drobno posiekać. Cukier, jajka, migdały, mąkę, sodę oraz masę czekoladową dokładnie wymieszać. Okrągłą formę o średnicy około 28 cm wysmarować masłem. Masę wyłożyć do tortownicy. Piec około 10 minut. Wyjąc i przestudzić.

W czasie kiedy spód stygnie przygotować masę serową. Sery, mąkę oraz cukier zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo wbijać jajka, miksując na małych obrotach. Na koniec wymieszać ze śmietaną i esencją waniliową.

Posiekać orzeszki ziemne. Na przestudzonym spodzie brownie rozsmarować masę kajmakową oraz wysypać posiekane orzeszki.

Wylać masę serową. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut. Sernik wyjąć i polać po wierzchu śmietaną wymieszaną z cukrem. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut (w temperaturze 120°C).

Upieczony sernik ostudzić i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Źródło: kwestiasmaku.com (przepis zmodyfikowany)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.