Sernik z białą czekoladą i polewą chałwową

Sernik z polewą chałwową 4

Połączenie twarogu, mascarpone i białej czekolady to dla mnie idealna baza do serników. Ostatnio prezentowałam bardzo podobny sernik z polewą kajmakową (przepis tutaj). 

Dzisiaj ten sam sernik w wersji na pełnoziarnistych herbatnikach, z pyszną polewą z chałwy 🙂

Spód:

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy

Masa serowa:

  • 650 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników
  • 250 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

Polewa:

  • 150 g chałwy
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • garść drobno pokrojonych migdałów lub orzechów

Sernik z polewą chałwową

Herbatniki dokładnie pokruszyć w malakserze.

Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami.

Dno i boki tortownicy o średnicy około 22 cm  posmarować masłem.

Dno wyłożyć masą z ciastek, delikatnie ją ugniatając. Wstawić do lodówki.

Należy pamiętać, aby wszystkie składniki masy serowej były w temperaturze pokojowej.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i przestudzić.

Twaróg, mascarpone i jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką i cukrem pudrem.

Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników.

Masę wylać na spód z ciastek.

Sernik z polewą chałwową 2

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra).

Piec 15 minut w temperaturze 180°C.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 40 minut.

Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik na jeszcze około 15 minut.

Przygotować polewę – chałwę pokruszyć widelcem, wymieszać ze śmietaną i podgrzać w małym garnuszku. Polewę należy gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż lekko się zagęści. Lekko przestudzić i polać nią wystudzony sernik.

Polewę posypać drobno posiekanymi migdałami lub orzechami.

Sernik wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.

Sernik z polewą chałwową 3

2 komentarze

  1. chałwa.. ojej, musi być obłędny! 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.