Sernik na zimno

Sernik na zimno

Przepis na najprostszy sernik na zimno. W sam raz na upały. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami zatopionymi w galaretce. Ja najczęściej używam truskawek. Sernik nie jest bardzo słodki. Jeśli wolicie, możecie dodać nieco więcej cukru.

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego jak do sernika (z wiaderka)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody (do rozpuszczenia żelatyny)
  • 150 g śmietany 36%
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 g truskawek

Sernik na zimno 3

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestudzenia.

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Również odstawić do przestudzenia.

W misce zmiksować ser z cukrem, śmietaną i sokiem z cytryny.

Do żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać i dodać do pozostałego sera. Całość dokładnie wymieszać.

Masę wylać do tortownicy o średnicy ok. 22 cm. Na wierzchu poukładać obrane z szypułek, pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.

Galaretkę i sernik wstawić do lodówki na kilkanaście minut. Sernik zalać galaretką kiedy ta zacznie lekko tężeć. Podawać po co najmniej kilku godzinach w lodówce.

Sernik na zimno 2

3 komentarze

  1. Czemu ja to oglądam na noc, why :D???

  2. Uwielbiam serniki :)Pycha 🙂

  3. W taką pogodę jak dziś sernik na zimno jest najlepszy! 🙂 Super!

Dodaj komentarz