Sernik na zimno na biszkoptach

Sernik na zimno na biszkoptach 2

Bardzo łatwy do wykonania sernik na biszkoptach. Możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców oraz ulubionej galaretki.

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego do serników (z wiaderka)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 150 g śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • ok. 500 g owoców (truskawek, malin, borówek, jeżyn)
  • 1 galaretka (u mnie truskawkowa)
  • 1 opakowanie biszkoptów (100 g)

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając jednak o 50 ml wody mniej niż napisano. Ostudzić i wstawić do lodówki.

Żelatynę zalać 5 łyżkami gorącej wody. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Następnie dodać 2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszać.

Ser zmiksować z cukrem pudrem i pozostałą częścią śmietany.

Do żelatyny dodawać po łyżce masy serowej i mieszać. Dodać tak w sumie 4 łyżki masy.

Przygotowaną w ten sposób żelatynę dodać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać łyżką.

Sernik na zimno na biszkoptach

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 20 x 27 cm.

Na dno formy ułożyć biszkopty. Zalać je masą serową.

Na wierzchu poukładać umyte owoce. Całość zalać tężejącą galaretką.

Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.

2 komentarze

  1. Uwielbiam serniki na zimno 🙂 Pysznie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje 🙂

    • Ojej co to za przepis i wykonanie. Tylko zdjęcie mi się podoba. Według tego przepisu to przepislevelhard.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.