Sernik na kruchym spodzie z malinami

Sernik z malinami i kruszonką 2

Delikatny, jedwabisty sernik z mieszanki sera twarogowego i mascarpone, z zatopionymi malinami. Spód stanowi kruche ciasto. Wierzch posypany jest startym kruchym ciastem oraz cukrem pudrem.

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników)
  • 500 g sera mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Kruche ciasto:

  • 230 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 300 g malin + 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
  • cukier puder do posypania

Sernik z malinami i kruszonką

Kruche ciasto: Masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kształt kuli i odstawić pod przykryciem na ok. godzinę do lodówki.

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser twarogowy i mascarpone zmiksować mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę oraz stopniowo cukier i jajka. Miksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Na koniec zmiksować z aromatem waniliowym.

Ciasto podzielić na dwie części (ok. 3/4 i 1/4). Tortownicę o średnicy ok. 27 cm wysmarować masłem. Większą częścią ciasta wyłożyć dno tortownicy (ugnieść ręką). Na przygotowany spód wylać masę serową. Maliny obtoczyć w mące i wysypać na masę serową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać nią ciasto. Masa jest płynna, więc maliny i starte ciasto częściowo się w niej zanurzają. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

Sernik z malinami i kruszonką 3

Dodaj komentarz