Delikatny, jedwabisty sernik z mieszanki sera twarogowego i mascarpone, z zatopionymi malinami. Spód stanowi kruche ciasto. Wierzch posypany jest startym kruchym ciastem oraz cukrem pudrem.
Masa serowa:
Kruche ciasto:
Dodatkowo:
Kruche ciasto: Masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kształt kuli i odstawić pod przykryciem na ok. godzinę do lodówki.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser twarogowy i mascarpone zmiksować mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę oraz stopniowo cukier i jajka. Miksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Na koniec zmiksować z aromatem waniliowym.
Ciasto podzielić na dwie części (ok. 3/4 i 1/4). Tortownicę o średnicy ok. 27 cm wysmarować masłem. Większą częścią ciasta wyłożyć dno tortownicy (ugnieść ręką). Na przygotowany spód wylać masę serową. Maliny obtoczyć w mące i wysypać na masę serową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać nią ciasto. Masa jest płynna, więc maliny i starte ciasto częściowo się w niej zanurzają. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.