Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Tradycyjny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 4 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka

Beza:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

Dodatkowo:

  • puszka (820 g) brzoskwiń w syropie
  • cukier puder do posypania

 

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć na drobne okruchy. Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę.

Cukier utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę.

Białka utrzeć na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki (każdą połówkę na około 4 części).

Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku około 3:1). Większą część ciasta rozwałkować w kształt prostokąta o wymiarach formy do pieczenia (użyłam formy o podstawie 28 x 22 cm). Rozwałkowane ciasto ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę serową a następnie pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylać ubitą pianę. Całość posypać utartą na tarce z dużymi oczkami mniejszą częścią ciasta.

Piec około 60 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto przechowywać w lodówce.

Sernik z brzoskwiniami 2

2 komentarze

  1. uwielbiam piec te ciasta, robe to z przyjemnością…szczerze polecam tę stronę wszystkim

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.