Sernik krakowski

Sernik krakowski 3

Klasyczny sernik na kruchym spodzie. Na wierzchu pokryty kratką z ciasta i polany lukrem. Według mnie najlepiej smakuje z dodatkiem rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (do posmarowania kratki z ciasta)


Wymieszać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy.

Dodać pokrojone na drobne kawałki masło.

Ciasto wyrobić do uzyskania formy kruszonki.

Następnie dodać jajko i ponownie wyrabiać kształtując w kulę.

Wstawić do lodówki na około pół godziny.

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Blaszkę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Z zimnego ciasta oderwać około  3/4, rozwałkować i rozłożyć równomiernie w blaszce.

Piec około 15 minut.

Masa serowa (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub gotowego sera do serników
  • 8 jajek
  • 100 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Na wierzch:

  • lukier (3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki zimnej wody)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sernik krakowski 2

Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę.

Masło, cukier waniliowy oraz cukier puder utrzeć na jasną masę.

Dodawać stopniowo po 1 żółtku i łyżce twarogu ciągle miksując.

Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Rodzynki i skórkę pomarańczową wsypać do zmiksowanej masy i wymieszać łyżką.

Na koniec dodać ubite białka i delikatnie zamieszać.

Sernik krakowski

Masę serową wlać na podpieczony spód.

Na wierzchu sernika ułożyć paski wycięte z pozostałego rozwałkowanego ciasta i posmarować je żółtkiem.

Piec około 50 minut w temperaturze 170°C.

Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawić jeszcze przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Zimny sernik polukrować (około 3/4 szklanki cukru pudru dokładnie wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody).

Całość posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin.

3 komentarze

  1. Kandyzowana skórka pomarańczy i rodzynki najlepszym dodatkiem do sernika. Do tego czarna kawa i popołudnie idealne 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.