Sernik czekoladowo-kajmakowy

sernik czekoladowo-kajmakowy 3

Sernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego.

Spód:

  • 250 g herbatników
  • 10 łyżek mleka
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników)
  • 500 g mascarpone
  • 4/5 puszki masy kajmakowej
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 1/5 puszki masy kajmakowej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • dodatkowo: płatki migdałowe do posypania

Herbatniki dokładnie pokruszyć. Wymieszać z mlekiem i roztopionym masłem.

Powstałą masą wyłożyć formę (o średnicy około 25 cm). Wstawić do lodówki.

Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać po trochu sera twarogowego, mascarpone oraz masę kajmakową, mąkę ziemniaczaną i budyń.

Całość utrzeć na gładką masę i wylać na spód z herbatników.

Sernik piec w kąpieli wodnej (pod spodem ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody). Najpierw piec około 50 minut w temperaturze 170°C, później zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 40 minut.

Po wyłączeniu piekarnika sernik pozostawić jeszcze na około 10 minut z uchylonymi drzwiczkami.

sernik czekoladowo-kajmakowy 2

Przygotować polewę. Masę kajmakową gotować na małym ogniu z czekoladą, masłem i mlekiem, aż do całkowitego połączenia.

Sernik polać polewą, posypać posiekanymi płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki.

Podawać po minimum kilku godzinach.

sernik czekoladowo-kajmakowy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.