Serniczki z patelni

Serniczki z patelni

Placki z białego sera, smażone na oleju na patelni. Podaję je z dodatkiem sosu np. truskawkowego lub świeżych owoców. Można również posypać cukrem pudrem. Serniczki są łatwe do wykonania. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 średniej wielkości placków.

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników (z wiaderka)
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia

Twaróg ugnieść widelcem.

Dodać mąkę, cukier, śmietanę i jajko i dokładnie wymieszać łyżką.

Na patelni rozgrzać olej.

Łyżką nabierać przygotowaną masę.

Następnie porcję obtaczać w mące i ręką rozpłaszczyć do uzyskania kształtu placka.

Smażyć z dwóch stron na patelni do czasu zarumienienia.

Serniczki z patelni 2

2 komentarze

  1. Niestety ale ciasto wyszło rzadkie. Trzeba dużo dużo dużo mąki dodać, aby móc formować placuszki w rękach. Niestety minus .

  2. Zjadłabym takie serniczki 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.