
Sałatka ziemniaczana z dodatkiem ogórków kiszonych, rzodkiewek i koperku. Idealna do dań grillowych.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 jajka na twardo
- 4 duże ogórki kiszone
- 8 rzodkiewek
- 1 mała czerwona cebula
- pęczek koperku
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
Przestudzić i obrać, a następnie pokroić w dość grubą kostkę.
Przełożyć do dużej miski.
Ogórki pokroić w drobną kostkę i odcisnąć ręką z soku.
Jajka pokroić w grubszą kostkę, a cebulę w drobną kostkę.
Rzodkiewki przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki.
Koperek drobno posiekać.
Wszystkie pokrojone składniki dołożyć do ziemniaków.
W miseczce wymieszać majonez, musztardę, wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz. Sałatkę zalać przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki (najlepsza jest po kilku godzinach).