To chyba moja ulubiona sałatka 🙂 Bardzo łatwa do wykonania, właściwie nie wymaga przyprawiania (tylko sól i pieprz). Sałatka niestety ma tendencję do podchodzenia wodą (ze względu na zawartość tuńczyka i pomidorów), dlatego najlepiej zjeść ją w dniu przygotowania. Przechowywać w lodówce.
Składniki:
- tuńczyk w sosie własnym (masa netto tuńczyka ok. 130 g)
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 1 czerwona papryka
- 3/4 szklanki kukurydzy konserwowej
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora, paprykę i jajka pokroić w nieco grubszą kostkę. Tuńczyka dokładnie odcisnąć z sosu i rozdrobnić widelcem. W misce wymieszać wszystkie przygotowane składniki, dodać kukurydzę i doprawić solą i pieprzem.