Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

To chyba moja ulubiona sałatka 🙂 Bardzo łatwa do wykonania, właściwie nie wymaga przyprawiania (tylko sól i pieprz). Sałatka niestety ma tendencję do podchodzenia wodą (ze względu na zawartość tuńczyka i pomidorów), dlatego najlepiej zjeść ją w dniu przygotowania. Przechowywać w lodówce.

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym (masa netto tuńczyka ok. 130 g)
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3/4 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora, paprykę i jajka pokroić w nieco grubszą kostkę. Tuńczyka dokładnie odcisnąć z sosu i rozdrobnić widelcem. W misce wymieszać wszystkie przygotowane składniki, dodać kukurydzę i doprawić solą i pieprzem.

Sałatka z tuńczykiem 2

Dodaj komentarz