Bardzo lubię sałatki z tuńczykiem. Ryba ma tak wyrazisty smak, że nie wymaga zbyt mocnego doprawiania. W tej wersji dodaję jajka, kukurydzę i cebulę.
Polecam również sałatkę z tuńczykiem, z dodatkiem pomidorów i papryki. Przepis znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju (170 g)
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej
- 2 jajka
- 1/2 małej cebuli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem.
Jajka i cebulę posiekać w drobną kostkę.
Tuńczyka wymieszać z jajkami, cebulą i kukurydzą. Dodać jogurt i majonez. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Podawać z ulubionym pieczywem.