Sałatka z sosem balsamicznym (+ jak przygotować sos balsamiczny)

salatka-z-sosem-balsamicznym

Prosta, kilkuskładnikowa sałatka z sosem balsamicznym. Dobrze smakuje np. z grzankami z serem. Może być ciekawym pomysłem na lunch. Najlepiej wykonać sos samodzielnie. Wystarczy ocet balsamiczny i miód (przepis podaję poniżej). 

Składniki na 2 duże porcje:

  • ok. 1/2 główki sałaty lodowej
  • ok. 15 pomidorów koktajlowych
  • 10 małych kulek mozzarelli lub np. sera labneh (przepis tutaj)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki sosu balsamicznego (przepis poniżej)

Sałatę pokroić i wyłożyć na talerze. Pomidory pokroić na połówki, a cebulę w drobne plastry. Położyć na sałacie wraz z kulkami mozzarelli lub sera labneh. Całość polać sosem balsamicznym.

Sos balsamiczny: miód + ocet balsamiczny (w proporcji 1:5, np. 1 łyżka miodu na 5 łyżek octu).

Zazwyczaj przygotowuję więcej sosu (4 łyżki miodu i 20 łyżek octu). Można go długo przechowywać.

Do rondelka wlać miód i ocet (dobrej jakości). Gotować na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do momentu gdy sos lekko zgęstnieje (minimum 20 minut). Zestawić z palnika i poczekać do ostygnięcia. Sos dość mocno gęstnieje jeszcze po ostudzeniu, więc nie sugerujcie się że jego konsystencja w rondelku jest niewystarczająco gęsta.

salatka-z-sosem-balsamicznym-2

Dodaj komentarz