Prosta, kilkuskładnikowa sałatka z sosem balsamicznym. Dobrze smakuje np. z grzankami z serem. Może być ciekawym pomysłem na lunch. Najlepiej wykonać sos samodzielnie. Wystarczy ocet balsamiczny i miód (przepis podaję poniżej).
Składniki na 2 duże porcje:
Sałatę pokroić i wyłożyć na talerze. Pomidory pokroić na połówki, a cebulę w drobne plastry. Położyć na sałacie wraz z kulkami mozzarelli lub sera labneh. Całość polać sosem balsamicznym.
Sos balsamiczny: miód + ocet balsamiczny (w proporcji 1:5, np. 1 łyżka miodu na 5 łyżek octu).
Zazwyczaj przygotowuję więcej sosu (4 łyżki miodu i 20 łyżek octu). Można go długo przechowywać.
Do rondelka wlać miód i ocet (dobrej jakości). Gotować na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do momentu gdy sos lekko zgęstnieje (minimum 20 minut). Zestawić z palnika i poczekać do ostygnięcia. Sos dość mocno gęstnieje jeszcze po ostudzeniu, więc nie sugerujcie się że jego konsystencja w rondelku jest niewystarczająco gęsta.
pyszny