Sałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób.
Składniki:
- 200 g mięsa z piersi indyka
- 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa
- 1 łyżka oliwy
- około 120 g mieszanki ulubionych sałat
- 10 pomidorów koktajlowych
- 1/2 ogórka
- 150 g sera feta
- 1/2 czerwonej cebuli
Sos:
Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry.
Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku.
Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem.