Sałatka z pieczonym indykiem

Sałatka z kurczakiem 4

Sałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób.

Składniki:

  • 200 g mięsa z piersi indyka
  • 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka oliwy
  • około 120 g mieszanki ulubionych sałat
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1/2 ogórka
  • 150 g sera feta
  • 1/2 czerwonej cebuli

Sos:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki

Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry.

Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku.

Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem.

Sałatka z kurczakiem 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.