Do sałatki można użyć kurczaka z patelni, piekarnika lub grilla. Na zdjęciu wersja w panierce smażona na patelni.
Składniki na dwie porcje:
- ok. 200 g przyprawionego, usmażonego lub upieczonego mięsa z piersi kurczaka
- 100 g mieszanki sałat
- 1/2 awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- ok. 50 g sera cheddar
- kawałek szczypiorku
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżka majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
Awokado pokroić w grubszą kostkę.
Majonez wymieszać z jogurtem, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Ser utrzeć na płatki.
Szczypiorek drobno posiekać.
Na dwóch talerzach wyłożyć mieszankę sałat, ser oraz awokado.
Zalać przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać.
Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka i pokrojone na ćwiartki jajka.
Całość posypać szczypiorkiem.