Sałatka z halloumi i porzeczkami

Sałatka z halloumi i porzeczkami

Kolorowa, letnia sałatka z halloumi i porzeczkami.

Składniki:

  • ok. 200 g mieszanki sałat
  • 20 pomidorów koktajlowych
  • 1 nektarynka
  • 225 g sera halloumi
  • 100 g porzeczek
  • 1 czerwona cebula
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżka oleju

Sos sałatkowy:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 limonka
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy (szczypta chili i suszonej bazylii lub gotowy sos sałatkowy – użyłam sosu „Truskawkowy z chili Knorr”)

Ser halloumi pokroić w cienkie plastry i przesmażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Smażyć z dwóch stron, aż lekko zbrązowieje.

Nektarynkę pokroić w ósemki i również przesmażyć na patelni (tej samej, na której usmażony był ser halloumi).

Pomidory pokroić na połówki, a cebulę w cienkie piórka.

Przygotować sos – 3 łyżki oleju wymieszać z płynnym miodem, sokiem z limonki, octem i sosem sałatkowym (lub przyprawami).

Na talerzach rozłożyć sałatę, a na wierzchu pomidory, ser, brzoskwinię, cebulę i porzeczki.

Całość posypać orzechami i polać przygotowanym sosem.

Sałatka z halloumi i porzeczkami 3

Jeśli używacie gotowego sosu sałatkowego, koniecznie zwróćcie uwagę na skład 🙂

Dodaj komentarz