Kolorowa, letnia sałatka z halloumi i porzeczkami.
Składniki:
- ok. 200 g mieszanki sałat
- 20 pomidorów koktajlowych
- 1 nektarynka
- 225 g sera halloumi
- 100 g porzeczek
- 1 czerwona cebula
- garść orzechów nerkowca
- 1 łyżka oleju
Sos sałatkowy:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 limonka
- 3 łyżki oleju
- przyprawy (szczypta chili i suszonej bazylii lub gotowy sos sałatkowy – użyłam sosu “Truskawkowy z chili Knorr”)
Ser halloumi pokroić w cienkie plastry i przesmażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Smażyć z dwóch stron, aż lekko zbrązowieje.
Nektarynkę pokroić w ósemki i również przesmażyć na patelni (tej samej, na której usmażony był ser halloumi).
Pomidory pokroić na połówki, a cebulę w cienkie piórka.
Przygotować sos – 3 łyżki oleju wymieszać z płynnym miodem, sokiem z limonki, octem i sosem sałatkowym (lub przyprawami).
Na talerzach rozłożyć sałatę, a na wierzchu pomidory, ser, brzoskwinię, cebulę i porzeczki.
Całość posypać orzechami i polać przygotowanym sosem.
Jeśli używacie gotowego sosu sałatkowego, koniecznie zwróćcie uwagę na skład 🙂