Sałatki z halloumi zdecydowanie rządzą ostatnio u mnie w kuchni 😉 Tym razem prezentuję wersję z morelami i suszoną żurawiną.
Składniki:
- ok. 200 g mieszanki sałat
- 20 pomidorów koktajlowych
- 3 morele
- 225 g sera halloumi
- garść suszonej żurawiny
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oleju
Sos sałatkowy:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju
- szczypta suszonej bazylii
- szczypta suszonych pomidorów
Ser halloumi pokroić w cienkie plastry i przesmażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Smażyć z dwóch stron, aż lekko zbrązowieje.
Morele pokroić na połówki i również przesmażyć na patelni (tej samej, na której usmażony był ser halloumi).
Pomidory pokroić na połówki, a cebulę w cienkie piórka.
Przygotować sos – 3 łyżki oleju wymieszać z płynnym miodem, octem i przyprawami.
Na talerzach rozłożyć sałatę, a na wierzchu pomidory, ser, morele i cebulę.
Całość posypać suszoną żurawiną i polać przygotowanym sosem.
pycha!
Dzięki 🙂