Kolorowa, prosta sałatka z kurczakiem. Mięso najlepiej przygotować na patelni do grillowania. Do sałatki proponuję sos z wyraźnie wyczuwalnym miodem, czosnkiem i musztardą. Poniżej podaję składniki na dwie porcje sałatki.
Składniki:
- 200 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- ok. 120 g mieszanki sałat
- 1/3 szklanki kiełków soczewicy
- 10 pomidorów koktajlowych
- 1/3 szklanki startego parmezanu
Olej wymieszać z czosnkiem, ziołami, solą i czosnkiem. Kurczaka oczyścić i wysmarować w tak przygotowanym oleju. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.
Na talerzu wyłożyć sałatę, a na nią pokrojonego w plastry kurczaka (można kłaść ciepłego, ale dobrze smakuje też po ostudzeniu) i pokrojone na połówki pomidory.
Sałatkę posypać startym parmezanem i kiełkami soczewicy. Całość polać sosem.
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 ząbek czosnku
Oliwę wymieszać z miodem, octem, musztardą i wyciśniętym ząbkiem czosnku.