Prosta sałatka z grillowanym kurczakiem. Mój sposób na wykorzystanie nadmiaru mięsa z grilla.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 2 jajka
- 1 awokado
- 150 g mieszanki sałat
- ok. 15 pomidorów koktajlowych
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
- sól
Sos sałatkowy:
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Kurczaka podzielić na mniejsze części.
Natrzeć solą i wyciśniętym czosnkiem oraz posypać ziołami prowansalskimi i papryką.
Polać olejem i odstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Upiec na grillu lub w piekarniku z opcją grilla.
Jajka ugotować na twardo. Ja najbardziej lubię z lekko płynnym żółtkiem.
Pomidory pokroić na połówki, a awokado w plastry.
Przygotować sos sałatkowy – musztardę wymieszać z olejem, miodem i ziołami prowansalskimi.
Na talerzach wyłożyć sałatę, a na nią pokrojonego w plastry kurczaka, pomidory, połówki jajek i awokado.
Całość polać przygotowanym sosem.