Sałatka z fetą, żurawiną i prażonymi migdałami. Całość polana jogurtowo-majonezowym sosem czosnkowym.
Składniki:
- 1 mała główka sałaty lodowej
- 200 g fety
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 szklanka migdałów w płatkach
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Sałatę pokroić na mniejsze kawałki, a fetę w kostkę.
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe (aż lekko zbrązowieją).
Do miski wyłożyć sałatę, a na nią fetę.
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
Sałatę z fetą polać przygotowanym sosem.
Na całość wysypać żurawinę i podprażone migdały.
Dokładnie wymieszać przed podaniem.