Sałatka z bobu i pomidorów, podawana na ciepło, doprawiona czosnkiem, parmezanem i białym winem.
Składniki:
- 500 g bobu + 1/2 łyżeczki soli
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki białego, wytrawnego wina
- 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
Bób opłukać i wrzucić na gotującą się, osoloną wodę.
Gotować ok. 3-5 minut od momentu wypłynięcia bobu na powierzchnię wody.
Bób przepłukać zimną wodą i obrać z łupinek.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku i lekko przesmażyć.
Dodać masło i poczekać, aż się rozpuści.
Następnie dodać wino i pokrojone na ćwiartki lub połówki pomidory.
Smażyć przez kilka minut, aż wino odparuje.
Dodać obrany bób.
Całość smażyć jeszcze dosłownie przez chwilę.
Zdjąć z patelni i posypać startym parmezanem.
Pysznie się prezentuje i na pewno tak smakuje 🙂